Hoogwerker cursus

De hoogwerker cursus leert u veilig op hoogte werken met een hoogwerker. Deze cursus wordt wekelijks aangeboden in Stadskanaal of op een andere locatie in Nederland. Moet u aan de slag voor een opdrachtgever die VCA gecertificeerd is? Zorg er dan voor dat u de cursus veilig werken met de hoogwerker van SOG volgt. Er wordt onderscheid gemaakt in een categorie 1B, 3A en 3B cursus, Schrijf u online in. Wel zo gemakkelijk.

Hoogwerker cursus volgens Arbowet

Standaard biedt VCN de hoogwerkerscursus aan die aan de eisen van de Arbowet voldoet. Wanneer u deze cursus volgt dan bent u, als werkgever, verzekerd dat u aan alle wettelijke eisen voldoet. Bijkomend voordeel is dat er geen extra afdrachten hoeven worden gedaan. Hierdoor is de cursus een stuk goedkoper.  

SOG cursus; veilig werken met de hoogwerker

SOG is een kwaliteitscursus van het S.S.V.V. (stichting samenwerken voor veiligheid). De inhoud van de hoogwerker cursus is hetzelfde als de cursus van VCN. Het enige verschil is dat de cursus niet in de VCA bank wordt geregistreerd. Bent u als bedrijf VCA gecertificeerd? Dan bent u verplicht om de cursus hoogwerker volgens het SOG te volgen. De cursus is ingedeeld drie categorieën, namelijk; 1B, 3A en 3B. 

Cat 1B

Wanneer u de Hoogwerker categorie 1B cursus volgt leert u werken met een statische boom hoogwerker. Alle zelfrijdende telescoop- en kniktelescoophoogwerkers voorzien van stempels vallen onder deze categorie. Naast de zelfrijdende hoogwerkers vallen ook; de hoogwerkers op aanhanger, de hoogwerkers op chassis en de spinhoogwerkers met stempels hier onder. 

Cat 3A

Wanneer u de Hoogwerker categorie 3A cursus volgt leert u werken met een mobiele verticale hoogwerker. De zelfrijdende schaarliften en zelfrijdende eenpersoons verticaalliften vallen onder deze categorie.

Cat 3B

Wanneer u de Hoogwerker categorie 3B cursus volgt leert u werken met een (zelfrijdende) mobiele boomhoogwerker. Onder deze categorie vallen alle zelfrijdende telescoop hoogwerkers en kniktelescoophoogwerkers. De mobiele boomhoogwerker wordt het meeste in de praktijk gebruikt.

Code 95: Hoogwerker cursus

Bent u werkzaam in de transportsector dan bent u verplicht om nascholing volgens code 95 te volgen. De zogenaamde CCV bijscholing. U moet 35 uur (= 35 punten) aan bijscholing volgen in een periode van 5 jaar. Voor de hoogwerker cursus ontvangt u 7 punten. De opleiding wordt in twee dagdelen gegeven.

Hoogwerker herhaling- of basis cursus

Heeft u nog geen enkele ervaring met het rijden op een hoogwerker en nog nooit een opleiding hierin gevolgd? Of is uw hoogwerker diploma verlopen? Dan bent u verplicht om deel te nemen aan de hoogwerkerscursus. De cursus duurt 2 dagdelen en bestaat uit een theoretisch- en praktijkgedeelte. Bent u nog in het bezit in een geldig heftruck certificaat? Dan volstaat de Heftruck herhalingscursus. De herhaling cursus duurt 1 dagdeel.

Inhoud Hoogwerker cursus

 • Veiligheid A.I. 14 en Arbowet
 • Typen en modellen
 • Inspectie voor het gebruik
 • Veiligheidseisen m.b.t. het gebruik
 • Selectievolgorde
 • Definitie en inzetbaarheid hoogwerkers
 • Bewustwording van gevaren en risico’s
 • Bewegingen van het hef vlak
 • Visuele inspectie van de hoogwerker
 • Functietest
 • Praktijkoefeningen
 • Uitvoeringsafhankelijke oefeningen

De hoogwerker cursus wordt aansluitend afgesloten met een examen. Zowel de theorie als de praktijk worden door de docent getoetst. 

Detailinformatie Heftruck cursussen

 Soort cursus
 Omschrijving
Duur 
Hoogwerker Basis Theorie + praktijk + examen 2 dag
Hoogwerker HerhalingTheorie + praktijk + examen  1/2 dag
v.a € 250,-
€ 302,50 incl. BTW

Onze voordelen

Advies nodig?

Wat vindt u van ons?

5,0
Rated 5,0 out of 5
5,0 out of 5 stars (based on 2 reviews)
VCA Plus

Heb je dyslexie of moeite met leren? Boek dan onze VCA Plus cursus.

Speciaal door ons ontwikkeld. Meer tijd voor de verschillende onderwerpen.

»  Meer over VCA Plus
Blusser nodig?
Bekijk de selectie van BHV goedgekeurde brandblussers. Doe de keuzehulp of bel voor gratis advies.
RI & E

Elke werkgever is wettelijk verplicht om de risico’s op het werk te inventariseren en vervolgens te evalueren.

Heeft u al een account?

Log in om uw gegevens op te halen.

Heeft u nog géén account?

Bestellen is makkelijker met een account.